Nie wiem, jak to wyjaśnić, ale czasami czuję, że życie układa się w pewne schematy. Są tygodnie, kiedy wszystko idzie po twojej myśli, a potem nagle przychodzi taki moment, że ziemia usuwa ci się spod nóg. Miałem dokładnie ten drugi przypadek. Siedziałem wtedy na tarasie swojego domu pod Warszawą, patrząc na zachód słońca, który odbijał się w szybach sąsiednich domków, i czułem, że to już koniec pewnego etapu. Moja firma budowlana, którą budowałem przez ostatnie osiem lat, dosłownie osiem lat harówki od rana do wieczora, stanęła na krawędzi upadku. Kontrahent, któremu zaufałem jak własnemu bratu, nagle zniknął z moimi pieniędzmi, zostawiając po sobie tylko górę niezapłaconych faktur i załzawione oczy moich pracowników. Siedziałem w tym starym, rozklekotanym fotelu, który pamiętał czasy, kiedy jeszcze wszystko było proste, i zastanawiałem się, gdzie popełniłem błąd.
Moja żona Magda, która zawsze była moim głosem rozsądku, próbowała mnie pocieszać, mówiąc, że to tylko pieniądze, że najważniejsze, że jesteśmy zdrowi. Ale ja nie mogłem przestać myśleć o tych wszystkich ludziach, którzy na mnie liczyli. O Janku, który właśnie kupił mieszkanie na kredyt, o Maćku, który wysłał dzieci na obóz językowy, o reszcie chłopaków, dla których ta praca była jedynym źródłem utrzymania. Czułem na sobie ich ciężar, a jednocześnie nie miałem pojęcia, jak wybrnąć z tej sytuacji. Po kilku dniach bezowocnych poszukiwań rozwiązania, moja głowa zaczęła przypominać przepełniony dysk twardy, który nie chce przyjąć żadnych nowych danych. Wszystkie ścieżki, które dotychczas sprawdzałem, prowadziły donikąd. Banki machały rękami, znajomi rozkładali ramiona, a ja byłem coraz bardziej zdesperowany.
Wtedy właśnie, zupełnie przypadkiem, natknąłem się na coś, co miało odmienić moje spojrzenie na całą tę sytuację, choć na początku w ogóle nie brałem tego na poważnie. Siedziałem późnym wieczorem, przeglądając jakieś portale w poszukiwaniu dodatkowych zleceń, choć wiedziałem, że w tej branży teraz martwy sezon, i w pewnym momencie natknąłem się na krótki artykuł o ludziach, którzy w trudnych chwilach odnajdywali przypadkowe źródła dochodu. Nie wierzyłem wtedy w takie historie, uważałem je za wymyślone na potrzeby klikalności. Ale coś mnie w nich zaintrygowało. Może to był głos rozpaczy, a może zwykła, ludzka ciekawość, która w końcu zwyciężyła nad zdrowym rozsądkiem. W każdym razie kilka kliknięć później znalazłem się na stronie, która wyglądała całkiem przyzwoicie. Nie było tam tandetnych banerów ani nachalnych okienek, tylko czysty, nowoczesny design i mnóstwo opcji, o których nie miałem pojęcia.
Zacząłem się rozglądać, czytając opisy gier, zasady, a przede wszystkim sprawdzając opinie innych użytkowników. Nie chciałem dać się nabrać w ciemno, bo w życiu nauczyłem się, że jeśli coś jest zbyt piękne, żeby było prawdziwe, to zazwyczaj takie właśnie jest. Jednak im dłużej czytałem, tym bardziej zmieniałem zdanie. Ludzie pisali o swoich wygranych, o emocjach, o tym, że można tam spędzić miło czas, a przy okazji nawet coś ugrać. W końcu stwierdziłem, że skoro i tak jestem na dnie, to nie mam nic do stracenia. Założyłem konto, wpłaciłem symboliczną kwotę, taką, której strata nie miała dla mnie żadnego znaczenia w obliczu nadciągającej katastrofy, i zacząłem testować różne gry. To nie było tak, że od razu rzuciłem się w wir wielkich stawek. Wręcz przeciwnie, zacząłem od tych najmniejszych możliwych, żeby zrozumieć, jak to wszystko działa, jakie są zasady, i czy rzeczywiście istnieje jakaś szansa na to, że akurat mi się poszczęści.
Pamiętam ten wieczór, kiedy wszystko się zmieniło, jakby to było wczoraj. Deszcz lał jak z cebra, a ja siedziałem zamknięty w swoim gabinecie, słuchając szumu wody za oknem. Na ekranie komputera otworzyłem kolejną grę, która na pierwszy rzut oka wydawała się być zwykłą owocówką. Jednak w momencie, kiedy zatrzymały się bębny, coś eksplodowało na ekranie. Kolorowe światła zaczęły migać, muzyka zrobiła się głośniejsza, a w prawym górnym rogu pojawiła się kwota, na widok której serce zaczęło mi walić jak oszalałe. Nie mogłem w to uwierzyć. Przetarłem oczy, myśląc, że to efekt zmęczenia, że może po prostu za długo patrzę w monitor, ale nie, to było prawdziwe. W jednej chwili wygrałem kwotę, która stanowiła mniej więcej jedną trzecią długu, który wisiał nade mną. Ta euforia była niesamowita, ale równie szybko zamieniła się w chłodną kalkulację. Wiedziałem, że nie mogę dać się ponieść emocjom, bo to był dopiero początek drogi, a nie jej koniec.
Zacząłem grać bardziej świadomie, nie rzucając się na pierwsze lepsze automaty. Zaczęły mnie interesować gry karciane, zwłaszcza blackjack, gdzie liczy się nie tylko szczęście, ale też strategia i umiejętność czytania przeciwnika. Spędzałem długie godziny w nocy, analizując swoje ruchy, ucząc się od innych graczy, obserwując, jak rozgrywają poszczególne ręce. To było fascynujące, bo nagle odkryłem, że ta zabawa ma w sobie coś z szachów. Każda decyzja, którą podejmowałem, miała swoje konsekwencje, a ja czułem, że wracam do formy, której mi brakowało w prowadzeniu biznesu. Przestałem myśleć o przeszłości i o tym, co straciłem, a zacząłem koncentrować się na tym, co mogę zyskać. Magda początkowo patrzyła na to z niepokojem, myślała, że to kolejna ucieczka przed problemami, jak butelka wódki czy bezmyślne przewijanie mediów społecznościowych. Musiałem poświęcić wiele czasu, żeby wytłumaczyć jej, że to nie jest hazard w klasycznym tego słowa znaczeniu. To jest dla mnie forma treningu, nauka podejmowania ryzyka w kontrolowanych warunkach.
I wiecie co? Z czasem zaczęło to przynosić efekty. Moje wygrane nie były może astronomiczne, ale regularne. Udało mi się spłacić część zobowiązań, a co ważniejsze, odzyskałem wiarę w siebie. Zacząłem inaczej patrzeć na swoją firmę. Zamiast rozmyślać o upadku, zacząłem szukać nowych rozwiązań, nowych inwestorów. I tutaj, ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że to, czego nauczyłem się podczas gry, ma przełożenie na rzeczywisty biznes. Nauczyłem się zarządzać ryzykiem, nie bać się podejmować trudnych decyzji, a co najważniejsze – wierzyć, że nawet z najgorszej sytuacji można znaleźć wyjście. Właśnie wtedy, gdy uzbierałem odpowiednią kwotę, żeby uratować firmę, pomyślałem, że to dobry moment, żeby opowiedzieć komuś o tym całym doświadczeniu. Zaczęło się od rozmowy z bratem przy piwie, potem z kolegami z branży. Opowiadałem im o tym, że nie zawsze trzeba iść utartymi ścieżkami, że czasem warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego. W swoich opowieściach często przywoływałem to miejsce, które stało się dla mnie symbolem nowego początku. Mówiłem im o platformie, która dała mi tę szansę, o tym, jak to wszystko wygląda od środka. Wielu z nich pytało mnie o szczegóły, o to, gdzie dokładnie grałem, i wtedy, opisując im całą mechanikę i wygodę użytkowania, często padało słowo vavada, które stało się dla mnie czymś w rodzaju tajnego kodu oznaczającego drugą szansę.
Oczywiście nie każdy rozumiał tę moją fascynację. Byli i tacy, którzy kręcili palcem przy skroni, mówiąc, że to tylko kolejny sposób na stracenie pieniędzy, że prędzej czy później dopadnie mnie pech. Ale ja wiedziałem swoje. Dla mnie ta gra przestała być sposobem na zarobek, a stała się narzędziem do odbudowy samego siebie. Pomogła mi przezwyciężyć strach przed porażką, nauczyła cierpliwości i pokory. Kiedy w końcu udało mi się postawić firmę na nogi, a nasi klienci wrócili, czułem, że to wszystko, co przeszedłem, nie poszło na marne. Wróciłem do normalnego życia, ale z zupełnie innym bagażem doświadczeń. Przestałem bać się porażek, bo wiedziałem, że nawet z najgłębszego dołu można się wydostać, wystarczy tylko odpowiednia strategia i odrobina szczęścia. Wróciłem też do gry, ale już tylko rekreacyjnie, tak jak ktoś wraca do ulubionej gry planszowej po ciężkim dniu w pracy. Traktowałem to jako rodzaj relaksu, sposób na oderwanie myśli od codziennych spraw, a nie jako źródło dochodu.
Dzisiaj, kiedy patrzę wstecz na tamten deszczowy wieczór, w którym wszystko się zaczęło, nie czuję goryczy ani żalu. Czuję za to ogromną wdzięczność. Nie chodzi o te wygrane pieniądze, bo w końcu i tak najważniejsza okazała się odbudowa zaufania i marki. Chodzi o tę lekcję, którą dał mi los. Nauczyłem się, że nie można poddawać się w momencie kryzysu, że warto szukać niestandardowych rozwiązań i że czasami to, co wydaje się tylko głupią zabawą, może stać się początkiem czegoś wielkiego. Kiedyś, podczas spotkania z moimi pracownikami, opowiedziałem im tę historię. Widziałem w ich oczach niedowierzanie, ale też iskierkę nadziei. Kilku z nich, tak jak ja wtedy, było w trudnej sytuacji życiowej i szukało wyjścia. Nie namawiałem ich do grania, bo to nie jest droga dla każdego. Powiedziałem im tylko tyle: niezależnie od tego, gdzie jesteście i co robicie, zawsze szukajcie przestrzeni, która da wam oddech. Dla jednego to będzie bieganie, dla drugiego książka, a dla kogoś innego, tak jak dla mnie, chwila przy ulubionym stole w wirtualnym kasynie. I choć dziś moje życie wygląda zupełnie inaczej niż wtedy, gdy pukałem do drzwi banków z wyciągniętymi rękami, to wiem jedno: czasem warto postawić wszystko na jedną kartę, pod warunkiem, że to naprawdę przemyślana decyzja, a nie impuls. I nigdy nie zapomnę tej nauki, którą dało mi vavada, bo to właśnie tam, w tym cyfrowym świecie pełnym świateł i dźwięków, odkryłem swoją wewnętrzną siłę, o której istnieniu nie miałem wcześniej pojęcia.